Muzeul K.H.Zambaccian
Muzeul Zambaccian este o filială a Muzeului Național de Artă a României. Sediul este în București, într-o vilă situată pe strada care îi poartă numele, care leagă Bd. Aviatorilor de Piața Dorobanților, într-o zonă elegantă a capitalei.
Muzeul a fost fondat în 1947, când Krikor H. Zambaccian a donat statului român atât operele cât și clădirea în care sunt expuse și astăzi. A fost închis în 1977 dar s-a redeschis, în aceeași locație, în 1992. În muzeu se regăsesc picturi, sculpturi dar și obiecte de mobilier și lucrări grafice. Consider că picturile sunt piesele de bază, dar muzeul creează o impresie deosebită ca întreg. Are puterea de a te transpune cu un veac în urmă, într-un climat interbelic aristocrat.
Câteva cuvinte despre Krikor Zambaccian, deoarece nu știu câtă lume s-a interesat despre el. De origine armeană, Zambaccian s-a născut la Constanța (1889) și a fost un cunoscut critic și colecționar de artă. Ca fapt interesant, este fondatorul Romarta, consignațiile de artă întemeiate de el după al 2-lea război mondial (primul magazin fiind pe Calea Victoriei). Profilul de colecționar l-a manifestat încă de mic. Se pare că un rol important în devenirea sa l-au avut și primele Jocuri Olimpice, Paris 1896 (mărcile jubiliare fiind 11 statui antice).
Ulterior, la București, s-a dovedit un împătimit iubitor al artei. S-a împrietenit cu numeroși artiști de la care cumpăra tablouri sau sculpturi. De asemenea, a susținut evoluția unor tineri talentați, pictori contemporani cu el care și-au câștigat mai apoi reputația (precum Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Gheorghe Petrașcu sau Theodor Pallady).
Pun mai jos câteva imagini care sper să vă deschidă apetitul să vizitați muzeul K.H.Zambaccian!
Pe lângă artiștii români, se pot găsi în muzeu și câteva lucrări ale unor nume „grele” pe plan mondial:
Eu am vizitat muzeul Zambaccian în septembrie 2024. Costul unui bilet este 12 Lei. Apreciez că durează 30-60 minute. Personalul foarte amabil, elegant, în linie cu starea pe care o transmite tot ansamblul. Un aspect care m-a surprins plăcut (și despre care critic în mod frecvent muzeele din România) este faptul că sunt oferite la vânzare câteva cărți interesante, la prețuri ok. Din păcate, nu am găsit nimic despre muzeu sau despre fondatorul său. Cred că ar fi foarte util să fie astfel de lucrări incluse în ofertă.