Străinătate

Muzeul Ludwig – Köln (Cologne)

Muzeu de artă modernă Ludwig este una dintre cele mai bine cotate destinații culturale din Köln (pe site-urile de travel).

A luat naștere relativ recent, în 1976, ca un „descendent” al muzeului Wallraf. La acel moment, magnatul local al ciocolatei, un bine-cunoscut colecționar, Peter Ludwig, a achiziționat un mare număr de opere de artă modernă (circa 350, în valoare de aproximativ 45 milioane de dolari, la acea vreme!) pentru acest proiect, realizat împreună cu primăria. Clădirea actuală a fost inaugurată în 1986, foarte central (lângă celebrul Dom). Acum găzduiește totodată și Filarmonica din Köln.

Pe lângă donațiile lui Peter și Irene Ludwig, un rol important îl are și aportul unui alt colecționar, avocatul Josef Haubrich (opere din perioada 1914-1939), ce pot fi admirate în Colecția Haubrich (Sammlung Haubrich): expresionism (Erich Heckel, Karl Schmidt-Rottluff, Ernst Ludwig Kirchner, August Macke, Otto Mueller) și modernism clasic (Marc Chagall, Otto Dix).

Muzeul se mândrește cu peste 900 opere semnate de Pablo Picasso, fiind al treilea muzeu din lume după numărul lucrărilor celebrului artist (după Barcelona și Paris). Soții Ludwig au oferit muzeului cu titlu permanent colecția lor de peste 600 opere ale avangardiștilor din Rusia (1905-1935), precum Kasimir Malevich, Ljubov Popova, Natalia Goncharova, Mikhail Larionov sau Alexander Rodchenko. La acest moment, este cea mai amplă colecție de acest gen din afara Rusiei. Atât lucrările lui Picasso, cât și ale pictorilor ruși de la începutul secolului XX sau ale reprezentanților celebri ai Pop-Art-ului se regăsesc în Sammlung Ludwig.

În iunie 2024, biletul m-a costat Euro 12. Apreciez că este nevoie de minim 1-2 ore, pentru a trece prin toate zonele. Recunosc, cele foarte moderne m-au captat mai puțin, am trecut mai repede, deoarece nu am rezonat. Ultimul etaj este cel care mi-a plăcut cel mai mult. Merită să ieșiți și pe terasă (sunt două zone separate), se vede frumos zona centrală, atât spre Dom cât și spre piața veche (Heumarkt). Muzeul are 4 niveluri.

Mai jos câteva fotografii, ca imbold pentru a merge să-l vizitați.

Muzeul Ludwig pe 4 niveluri (-1,0,1 și 2)
Götz, unul dintre reprezentanții pictorilor abstracți germani de după al 2-lea război mondial, pictori reuniți sub denumirea de Informel (fără formă, din franceză). Aceștia sunt considerați corespondenții expresionismului abstract din USA (Kooning, Pollock).
J.Pollock, cu al său „action painting”
Andy Warhol, regele Pop-Art-ului
P.T.Blake
Yves Klein și celebrii săi pigmenți de albastru
O operă din cuie, de impact vizual…
Otto Mueler
Heinrich Hoerle, lider al grupării „The Cologne Progressives”
F.W.Seiwert – un alt exponent al Cologne Progressives
Marc Chagall
Piet Mondrian, pictorul olandez reprezentant pentru curentul de artă abstractă De Stijl, asociat cu minimalismul sau expresionismul abstract.
Pictorul belgian R. Magritte și al său stil inconfundabil. Este inclus în curentul suprarealist, alături de Miro, Dali sau Ernst.
Max Ernst, cu o pictură foarte controversată, cu care a reușit să atragă atenția asupra sa. S-a lansat ca lider al grupului Dada din Koln.
Paul Klee
Muzeul Ludwig este celebru pentru numărul mare de opere ale lui Pablo Picasso.
P. Picasso
Erotism prin ochii lui Picasso

În afara picturilor și sculpturilor, am vizitat și câteva camere cu expoziția de fotografie a lui Chargesheimer, realizatorul unor albume reportaj în Köln, în anii ’50, prin care a surprins reconstrucția orașului (Cologne in­time și Un­ter Krah­nen­bäu­men). Sălile de fotografie îi sunt dedicate în acest an, în care artistul ar fi împlinit 100 ani. În afara fotografiilor expuse, colecția este mult mai amplă și poate fi aprofundată în mediu digital.

Dacă ajungeți prin Köln, nu ratați câteva ore de liniște în muzeul Ludwig.