Maratoane

Maraton Tokyo 2024

Surpriză mare, am câștigat drept de participare la Tokyo. Nu aveam în plan o nouă plecare în Japonia în 2024, dar, dacă m-a lovit norocul, nu puteam refuza o asemenea invitație…

Așadar, m-am pregătit cât de cât peste iarnă, să pot participa, pe 3 martie 2024, la Tokyo, al doilea meu 6 major (după Berlin, 2019).

Am legat competiția de o excursie mai lungă prin Japonia, despre care povestesc în altă postare. Aici mă voi concentra pe experiența legată de maraton.

Primul pas, odată ajuns în Tokyo, a fost ridicarea kitului. Expo a fost organizată într-o zonă mai futuristică a orașului, respectiv în Tokyo Big Sight South Exhibition. Cum era de așteptat, organizare foarte bună la ridicare. Centrul expo a fost dominat de Asics, unde se puteau găsi numeroase materiale de merchandising legate de maraton, aș spune că cele mai multe în raport cu celelalte evenimente similare la care am mai fost.

În dimineața maratonului (duminică, 3 martie), se putea merge cu metroul, gratuit, către Shinjuku, aria de start. Este o zonă cu clădiri înalte, de birouri, dar foarte bine semnalizată de numeroșii voluntari. Au fost peste 38000 de alergători la start! Mă uitam la tricourile celor din jurul meu. Este o senzație deosebită să vezi atât de mulți oameni din cele mai diverse locuri de pe glob, într-o atitudine super-pozitivă, încărcată de bună dispoziție. Pentru cine nu a trăit această experiență, recomand cu căldură!

A durat circa 10 minute de la startul oficial, până am trecut și eu linia (fiind poziționat în block G) după care a început alergarea propriu-zisă. Încă din primii metri, pe marginea drumului era puhoi de oameni, spectatori și voluntari, care ne încurajau. Vreau să spun încă de pe acum că această atmosferă a fost prezentă pe parcursul întregii distanțe de peste 42km, ceea ce a contat enorm! Un alt aspect pe care țin să-l menționez este modul de implicare al spectatorilor. Probabil că ține și de cultura niponă, de stilul lor de viață. Mulți spectatori erau costumați în tot felul de personaje, mascați, cu peruci, cu diverse costume amuzante! Mulți dintre ei veniseră de acasă cu tăvițe cu ciocolate sau tot felul de produse, pe care le ofereau alergătorilor. Se vedea clar că este un adevărat spectacol al orașului, iar locuitorii erau foarte implicați. Realmente, au creat un eveniment energizant, emoționant, care te împinge ca un vânt din pupă de la km0 până la mult râvnitul finiș.

Pe parte tehnică, mi se pare un traseu foarte bun pentru stabilire de Personal Best (nu că aș fi reușit eu treaba asta, dar pentru cine vrea un update la PB, Tokyo este o bună opțiune). Finișul este în apropiere de Tokyo Station, deci nu suntem pe un traseu buclă. Prin urmare, nu numai că nu sunt urcări, ba chiar avem, per ansamblu, o scădere de nivel, de la start la finiș. Se aleargă doar pe asfalt (bun, fără mioriticele gropi și denivelări, fără piatră cubică), pe drumuri în general largi. Sunt vreo 3 întoarceri la 180 grade, dar nu mi s-au părut deloc deranjante. O hartă foarte drăguță a traseului: https://tm-map.com/en/ . Temperatura este bună – eu am avut în jur de 10 grade Celsius, în linie cu așteptările din ceilalți ani. Nu am prins ploaie, a fost o vreme excelentă de alergare!

Nu am avut nevoie de toalete, dar, pentru cei care simt mai acut nevoi de genul, semnalizările erau remarcabile. Apreciez că, la câteva sute de metri, apărea câte un voluntar cu o pancartă prin care semnala prezența toaletelor, cât și distanța până la următoarea.

Punctele de alimentare au fost suficiente. Majoritatea aveau și apă și săruri. Legat de mâncare, așa cum am spus, pe lângă punctele oficiale, te puteai hrăni foarte bine (mai ales în a doua parte a traseului) de la ce îți ofereau spectatorii de pe margine.

La final, probabil din motive de fluidizare a zonei, accesul spectatorilor a fost mult limitat. Acest aspect nu prea mi-a plăcut, după linia de finiș fiind o atmosferă destul de anostă. Cred că ar merita să opteze pentru o variantă în care alergătorii să se poată reuni mai ușor și mai rapid cu susținătorii (familie, prieteni, colegi etc.). Le-am și scris acest lucru în sondajul post maraton pe care l-am completat la câteva zile după eveniment.

Produsele primite, atât în kit, cât și la final, au fost de o calitate excelentă. Medalia frumoasă, dar nu la fel de specială ca la alte maratoane.

Una peste alta, maratonul de la Tokyo a trecut în topul preferințelor mele. Dintre cele pe care le-am făcut până acum, este cel mai tare! Cred că atmosfera de pe întreg traseul este factorul principal pentru nota foarte mare pe care i-am dat-o, la final.

Cât despre performanța mea la Tokyo, nu am prea multe de povestit. Mi-am dorit sa cobor iar sub 4h45m. Am dus destul de bine primii 30km, în sensul că am avut tonus bun, deși viteza destul de mică, dar eram conform planului. Din nou am redus turația pe ultimii 10-12 km, am scăzut mult viteza și am avut și vreo 3 minute de mers, ceea ce m-a dus iar la peste 5 ore. Nu știu dacă voi mai reuși să scot un timp cât de cât decent, dar prefer să pun focus acum pe experiență, să mă bucur de evenimente și să evit accidentările. Dacă voi mai reuși vreodată să cobor sub 4h30m ar fi un bonus, dar nu vreau să devină acest aspect un factor de stres. Zic asta deoarece m-am surprins alunecând din zona de „pleasure” în cea de „task”, ceea ce vreau să evit pe viitor.

Pun mai jos câteva fotografii de la Maratonul Tokyo 2024 (este prima oară când am alergat cu telefonul în mână și chiar am făcut câteva poze și filmulețe pe traseu).

Tokyo Big Sight Exhibition, zona de ridicare kituri
la start, vedere în spatele meu…
…și vedere în față. Era ceva lume 🙂
după vreo 10 minute de mers, ne apropiem de linia de start
șoselele erau largi și nu a fost înghesuială, nici măcar în primul km
Nota 10+ pentru populația orașului și pentru toți ceilalți vizitatori care au creat o atmosferă impresionantă!!
Kaminarimon gate, spre templul Senso-ji (Asakusa)
Traversarea peste Sumida, aproximativ la km 20.
Întâlnirea cu echipa de suport, cam pe la half-marathon
ultimul kilometru
în fine, linia de sosire
gata, am mai trecut de unul 🙂
cu dovada la purtător

Mi-am revenit relativ repede după maraton, ceea ce mă duce cu gândul la…următorul 🙂 Așadar, am început explorarea…