Primprejur

Londra

Din start, mărturisesc că Londra este una dintre destinațiile mele preferate! Este ceva acolo care mă atrage. Am fost de multe ori în capitala britanică și, cumva, continui să revin cu regularitate. Am tot amânat să scriu despre această destinație, deoarece am foarte multe de zis și mă simt copleșit, în fața colii albe de hârtie (a se traduce, ecranul alb). Așadar, pur și simplu încep prin a așterne diverse gânduri și amintiri. O să pun accentul pe câteva experiențe și perspective personale. Voi încerca să țin textul la o lungime decentă, oricine vrea să aprofundeze subiectul are, desigur, o abundență de resurse.

Prima oară când am fost la Londra a trebuit să merg să solicit viză. Eram undeva în jurul anului 2000, încă nu erau descuiate toate ușile Europei pentru „periculosul” călător din România. Am avut viză de business (lucram la Connex pe vremea aceea, am mers la o conferință pe Market Segmentation). Am fost fascinat de armonia tuturor elementelor specifice, de la taxiuri la cabinele de telefon, de la costumația gărzilor la faptul că, în Hyde Park (adică în centrul Londrei), erau poteci pentru pietoni, alergători și…pentru cai. Da, erau oameni care se plimbau cu caii prin parc. Mi s-a părut din cu totul alt film…

De atunci am fost de multe ori. Am calculat, la un moment dat, în funcție de numărul de zile petrecute acolo, cel mai probabil este al doilea oraș, după București, în care am stat în ultimii 20 și ceva de ani. Nu cred că mă înșel. Am fost prin multe zone (îmi venea să scriu prin „toate colțurile”, dar este o afirmație riscantă pentru acest oraș). Am stat la hoteluri, la prieteni, la bloc sau la casă, în centru sau la periferie. O ocazie foarte bună să le mulțumesc celor care m-au găzduit pe acolo în acești ani (în ordine cronologică, Andrei, Olivia, Aurel, Angela, George, Claudia, Joel, Ionuț). Zic că, în toți acești ani, mi-am făcut o părere destul de extinsă despre Londra. Voi puncta doar câteva elemente, top-of-mind.

Un prim aspect pe care vreau să-l menționez, este amploarea. Ai senzația că zona centrală este cât două orașe obișnuite. Cine spune că a vizitat Londra într-un weekend ar trebui să-și revizuiască poziția. Cât ar fi nevoie? Ei bine, răspunsul este greu la această întrebare. Aș îndrăzni să spun minim 6-7 zile, pentru cel ce dorește să simtă cât de cât vibe-ul orașului. Nu e obligatoriu să fie legate zilele, poți merge de 2-3 ori, câte 2-3 zile.

Vizitele mele la Londra au o oarecare rutină. Sunt anumite locuri în care merg de fiecare dată, ca la un semnat de condică. Dar, la fiecare vizită, îmi place să văd și ceva nou. Chestiile pe care le fac în mod uzual:

 • Merg la Foyles, celebra librărie de pe Charing Cross Rd. Înființată în 1903, este o oază de liniște, în care găsești o mulțime de cărți pe teme la care poate nici nu te-ai gândit. Întotdeauna surprinde cu ceva. Recomand să îți alegi câteva volume care te atrag și să mergi la ultimul etaj, la cafenea, unde să le răsfoiești în liniște, în timp ce bei un cappuccino și mănânci un muffin. Eu petrec acolo 2-3 ore la fiecare vizită. E faină și rețeaua Waterstones, dar eu sunt fan Foyles. Din același registru, recomand să răsfoiești revistele. De știință, de sport, de psihologie, orice dorești, după cum ai hobby-urile. Sunt pline de conținut și de o super-calitate. Poți să te și abonezi la ele, vin acasă în România (la abonamente mai poți primi anumite cadouri. Eu am fost abonat la reviste de mountain biking și mi-a plăcut sentimentul). Vizavi de Foyles este o zonă cu magazine pentru pasionații de muzică (un fel de anticariat cu discuri și tot felul de chestii atractive).
 • Încerc să merg de fiecare dată la un muzeu nou. Iar la National Gallery (din Trafalgar Sq.) revin de multe ori, mă inspiră. Recomand cu căldură vizitele la muzee. Sunt niște business-uri, iar oamenii știu să facă afaceri. Știu să ofere experiențe memorabile. Mai demult, am trecut prin fața Muzeului de Știință (pe Exhibition Rd, la sud de Albert Memorial din Hyde Park si a celebrului Albert Hall). Este o zona foarte „posh”, care merită o plimbare. Nu aveam în plan să intru în muzeu dar, din dreptul ușilor deschise, se vedea în interior un tren de avion. Normal că am intrat să văd cât de mare este roata, nu e ceva ce vezi foarte des. De acolo, muzeul m-a absorbit. Am intrat și am petrecut 3 ore!! La doi pași de acolo se află Muzeul de Științe Naturale (un alt loc impresionant) și Victoria & Albert Museum (care e ok dar mi se pare mai slab ca celelalte). Repet, fie că mergi la Tate, la British Museum, Madame Tussauds sau la cvasi-necunoscutul Water & Steam Museum din Brentford, sunt mari șanse să ai parte de experiențe memorabile. Și încă ceva! De multe ori avem de luat câteva mici cadouri pentru acasă. Recomand magazinele muzeelor, găsiți lucruri mai deosebite.
 • Parcurile! Indiferent de sezon, o plimbare prin parc este un „must-do”. Majoritatea celor celebre sunt etichetate „Royal Parks”. Aici aș enumera: Hyde și Kensington Gardens, Regent’s Parks și Richmond. Richmond este mai depărtat dar este cel mai mare (treci pe lângă el dacă vii cu metroul de la Heathrow). O altă experiență din categoria imersiunii în natură este vizita la grădina botanică (Kew Gardens). De ce ai merge la o grădină botanică la Londra? Corect, și eu mi-am pus întrebarea. Păreau multe alte lucruri prioritare. OK, poate că au o atracție mai mare, mai ales la primele excursii la Londra, vizitele la roată (London Eye), la Big Ben sau la Buckingham Palace. Dar, odată bifate aceste locuri pe care probabil le-ai văzut într-o mie de imagini înainte, ieși puțin din rutele mega-turistice și caută locuri mai deosebite. Ăsta e sfatul meu, iar Londra are enorm de multe de oferit. Interesant în parcuri este că, în cele mai multe locuri, se poate merge pe iarbă (da, vorbim de gazonul britanic!). Take your time and breathe! Apropo de experiențe, am fost într-o plimbare prin Regent într-o duminică dimineață. Am numărat cam 10 terenuri de fotbal create în interior, unde se antrenau, realmente, sute de copiii, de toate vârstele. Nu exagerez, mi-au dat lacrimile când am simțit acel spirit. În plan cultural, astfel de situații te fac să înțelegi poate mai bine de ce ei sunt unde sunt, pe multe planuri. Am stat și m-am uitat, era frumos. Nu am auzit înjurături, sfaturi cum să tragi de timp, cum să trișezi. Plutea în aer o atmosferă motivantă, încărcată de profesionalism și pasiune.
 • Merg la magazinele Asics (Regent Str.), Nike Town și Adidas (de pe Oxford Str.). Sunt toate foarte apropiate. Celebru este flagship store-ul Nike, care mi-a tăiat răsuflarea când l-am vizitat prima oară, acum mai bine de 20 ani (când în România încă mersul la buticurile din Unirea era cam maximul pe care îl puteai face). Experiență multisenzorială, acustica te introducea în atmosfera de stadion, sau de sală de baschet, sau de bazin. Out of this world, cel puțin la acea vreme.
 • Mergeam de fiecare dată și la Abercrombie & Fitch, de când brandul american și-a deschis super-magazinul din Londra (primul din Europa). Atunci, la începuturi, era ceva senzațional (se stătea mult la coadă să intri în magazin). Din păcate, brandul a scăzut mult, poate și datorită marilor greșeli de PR pe care le-au făcut. La ora actuală nu prea mai îmi spune nimic. Parcă mai mult aș recomanda, din portofoliul lor, Hollister (pe Regent Str, la momentul acestui articol, sau prin mall-uri – de exemplu, in Westfield).
 • Cât aveam magazin de sport, de fiecare dată mergeam la magazinele lor celebre, să văd ce au, cum vând, ce fac în mod deosebit. Nu vorbesc aici de Lillywhites, JD Sports sau Sports Direct. Desigur, le vizitam și pe acestea, dar nu mă inspirau în mod deosebit. Pentru cei pasionați, recomand: Run and Become (acum este pe lângă Victoria Station), Evans Cycles, Rapha (aproape de National Gallery).
 • Zone atractive prin centru, care merită vizitate: Carnaby Str., Leicester Sq, Covent Garden, Tower of London (lângă frumosul London Bridge). Un loc cu farmec aparte este Portobello Market (de preferat sâmbăta), plin de magazine artizanale, antichități și streetfood. Foarte aproape este Notting Hill, unde poți intra în celebra librărie unde s-au întâlnit Hugh Grant și Julia Roberts, în filmul cu același nume. Tot acolo este și clădirea în care stătea Hugh Grant, caută și o vei găsi, lumea își face poze acolo ;). Pe malul sudic al Tamisei, merită trecut prin Borough Market.
 • Ceva mai departe de centru, recomand: Greenwich (da, de unde se dă ora exactă!), Windsor (cu vizită la Eton, unde se află liceul care a dat cei mai mulți prim-miniștrii ai Angliei, respectiv 20), Kingston (cu un aer mai rural dar foarte cochet și posh) sau Hampton Court. Probabil sunt multe alte locuri pe care le voi descoperi în anii următori. Dacă ai copii mici (sau vrei să duci ceva acasă cuiva), musai să treci și pe la Hamleys, pe Regent Str. (magazin fondat în … 1760. Este listat la Guiness Book of Records ca cel mai vechi magazin de jucării din lume).

Am mai făcut unele lucruri interesante: am fost la concert simfonic (poți vedea Royal Philharmonic Orchestra, pe malul Tamisei, aproape de roată), am fost la spectacol la Albert Hall (absolut superb, recomand cu căldură, nu cred să aibă ceva în program să nu fie frumos), am fost la BBC Proms în Hyde Park, am vizitat complexul de la Wimbledon, am fost la meci de rugby la Cupa Mondială din 2015 (Romania-Franța, pe stadionul Olimpic, în East London – thanks Justin for the tickets!), m-am plimbat cu bicicleta, și poate multe altele pe care nu mi le amintesc. Da, m-am dat și în roată, aș spune că merită, dacă nu stai prea mult la coadă. O experiență asemănătoare este o vizită în The Shard. Se poate lua și masa acolo sus, în cea mai înaltă clădire din UK.

Dar sunt sigur că mai am multe de făcut. Între priorități, enumăr:

 • să alerg la London Marathon (participarea se poate face prin tragere la sorți, până acum nu am câștigat),
 • să merg la un meci de fotbal (nu am reușit până acum, este foarte greu),
 • la un club de jazz (recomandarea primită este Ronnie Scott’s, dar încă nu am reușit),
 • la o zi cu meciuri de tenis la turneul de la Wimbledon.
 • la un meci de cricket (deși nu cred că voi înțelege mare lucru…)

Deci, am lista deschisă…

Câteva recomandări pentru cei care merg acolo prima oară:

 • Plimbă-te pe străzi, aiurea. Bucură-te de fiecare lucru interesant pe care îl vezi, căci vei vedea multe. De la oameni ciudat îmbrăcați, la mașini unicat cu numere arăbești (și volan pe stânga), de sute de mii de lire, aduse pe vapor de cine știe ce șeici, să aibă oamenii cu ce se plimba prin UK.
 • Atenție când traversezi, sau când pui inofensiv un picior pe șosea, să ocolești pe cineva pe trotuar. Circulatul pe cealaltă parte a drumului poate fi greu de asimilat.
 • La ora actuală, nu prea mai e nevoie de cash. În 2021 a fost prima oară când, în câteva zile, nu am cheltuit absolut nimic cash!! Până și street artists primesc banii tot pe POS.
 • Nu-ți mai face griji cu transportul, abonamente și alte travel card-uri (se numeau oyster cards). E foarte simplu să plătești peste tot cu telefonul (sistemul îți optimizează costurile, în funcție de cât/cum umbli).
 • Oricum o dai, este un oraș totuși scump. Dacă vrei să vizitezi, cresc costurile…
 • Per ansamblu, este un oraș destul de sigur, dar nu-ți forța norocul! Ca renume, în zona de est poate fi mai riscant (deși s-a dezvoltat mult, cel puțin zona Stratford, de când cu Olimpiada din 2012. By the way, pe pariu că dacă stai 5 minute în mall în Stratford, auzi pe cineva vorbind românește!).

Nu știu dacă este obișnuința la mijloc sau altceva, dar mi se pare că, în ultimii 2-3 ani, nivelul serviciilor din Londra (și din UK în general) este pe o pantă descendentă. O fi ceva legat de Brexit, de opțiunile politice pe care le-au avut în ultimii ani? Sau, poate, doar mi se pare…

Mai jos, o mică selecție foto:

Schimbarea gărzii
Mulți londonezi locuiesc pe bărci (on canals)
Tower Bridge, o bijuterie
BBC Proms in the park – muzică simfonică și nu numai
căsuța strâmbă din Windsor
Înainte de România-Franța, la cupa mondială la rugby
Am pierdut, dar am jucat frumos și am fost apreciați de comentatori
Te plimbi și tu liniștit, și dai peste intrarea la Sotheby’s…
Portobello
Cameră Ana Lupas, la Tate Museum
cu Pep, la Wimbledon, Central Court
Manifestație anti-brexit.
British Museum
frumoasa Regent Street
Atmosferă de sărbătoare în Covent Garden
parcul japonez din Kew Gardens
prin Richmond Park….
The Car Man la Royal Albert Hall
nimic deosebit să vezi astfel de imagini prin centrul Londrei…
sau un pub într-o fostă biserică
Pe unde te învârți, dai de repere istorice. Sunt puburi în Londra vechi de sute de ani…
Kingston, cu farmecul său
Royal cheers…la Hampton Court
O seară memorabilă la restaurant, în The Shard!