Primprejur

Istanbul

Fascinantul Istanbul este atât de aproape de noi, de România! Probabil, din acest motiv, nu îl apreciem la adevărata valoare, ca destinație turistică.

Vorbim, în fond, de prima capitală a creștinătății (sec IV). Vorbim de un oraș care, pentru multe sute de ani, a fost cel mai important oraș al Imperiului Roman (Constantin, când a stabilit aici capitala, l-a denumit inițial „Noua Roma”. Ulterior a primit numele de Constantinopol). Vorbim de o capitală care se întinde pe două continente, un liant între teritoriile ortodoxe ale estului Europei si asprele podișuri anatoliene, cu influențele lor culturale și religioase. Vorbim de un oraș care, la ora actuală are aproape de 16 milioane locuitori, în zona metropolitană.

Voi expune pe scurt, în câteva rânduri, din perspectivele culese în ultima vizită la Istanbul, în noiembrie 2023. Este anul centenarului, 100 ani de la proclamarea Republicii Turce (29 oct, 1923). Am mers cu mașina, un drum destul de lejer, de aproximativ 10 ore din București. Este impresionant cum arată orașul atunci când Waze semnalează ca mai ai peste 20km până la destinație. Este o primă imagine despre dimensiunea impresionantă a orașului. Și dacă, te uiți pe hartă, vezi că aria acoperită de Istanbul pe malul asiatic este mai mare.

Ce are Istanbulul atât de aparte? Ce ne atrage? Lista de răspunsuri cred că poate fi lungă. Cred că orice vizitator, mai ales român, vine cu o imagine despre turci. Pentru noi, posibil ca aceasta să fie puțin voalată de cele învățate în școală, „adevăruri” și caracterizări care, zic eu, uneori pot fi părtinitoare. Pe mine personal m-au ajutat să-mi decantez perspectivele unele cărți, precum Istanbul de Orhan Pamuk, romanele lui Elif Shafak sau lucrarea istorică a lui John Freely. Cu siguranță, sunt extrem de multe surse la care puteți apela, recomand să fie parcurse câteva materiale. Altfel, nebunia (frumoasă) a acestei aglomerări umane poate crea un „zgomot” care să îngreuieze înțelegerea mai profundă a lucrurilor.

Căci, da, este o mare aglomerație! Oameni în toate părțile, localnici și turiști. Agitație, comerț, mâncare, ceaiuri, rahat și baclavale! Eu am petrecut câteva zile în această excursie, majoritatea timpului în zona centrală a Cornului de Aur. Am fost si pe la muzee – câteva detalii într-un articol separat (link) – dar atracțiile principale, magneții acestor arii comerciale, sunt magazinele, restaurantele și moscheile.

Aș începe prin a aprecia moscheile. Sunt adevărate bijuterii. În acest sens, recomand cu căldură citirea romanului „Ucenicul arhitectului”, al lui Shafak. Este impresionant ce a realizat celebrul arhitect Mimar Sinan, în secolul XVI (perioada lui Suleiman Magnificul, Selim II și Murad III). Evident, trebuie sa menționez câteva destinații care nu trebuie scăpate: încep cu Hagia Sophia, care a fost lăcaș creștin pănâ la căderea Constantinopolului sub sabia lui Mahomed Cuceritorul (Mehmed II, cunoscut sub numele de Fatih), și în care poate fi încă admirată o icoană cu Iisus. Nu are cum să scape vizitatorului o plimbare pe la Moscheea Albastră (toată aria Sultanahmet). Nu în ultimul rând, impunătoarea Suleymaniye, capodopera lui Mimar. Atenție la respectul pentru cultura locală, ca peste tot în lume! Unii turiști pot avea impresia că sunt la plajă, dar vorbim de locuri de rugăciune.

Mâncarea la turci, cel puțin pentru persoanele care consumă carne, este relativ ieftină și foarte gustoasă! Desigur, și dulciurile la fel, aici este o adevărată artă. Neapărat trebuie mâncat rahat, dar din acela proaspăt, nu la cutii ambalate. Este mare diferență! Cu siguranță sunt mii de locuri de luat masa, găsiți pe net ghiduri specializate în acest sens.

Bazarul e o nebunie, care atrage, dar este la latitudinea fiecăruia dacă chiar vrea să cumpere ceva de acolo. Adevărat, chiar dacă nu vrei, turcul de poate convinge, de cele mai multe ori în română 🙂 Apropo de brandurile „orijinale” care atârnă ân bătaia vântului la orice colț de stradă, merită să pun aici o discuție care m-a făcut să râd singur pe stradă, după ce am auzit-o în trecere într-un mic butic din preajma bazarului:

  • (ea, potențial cumpărător, ținând în mână un pantof de sport). But the original has one more line here!
  • (el, vânzătorul, confident). Well, some have it, some don’t have it!

Ehe, ar fi multe de povestit despre Istanbul. Îmi amintesc și de prin alte excursii lucruri frumoase, experiențe, locuri foarte atractive prin care am fost departe de centru, în zonele lor rezidențiale. Căci Turcia este o țară în dezvoltare, vizibilă! Povestea metroului este un exemplu în acest sens. Dar nu pot cuprinde aici nici măcar puținul pe care îl știu. Fiind aproape, parcă îmi și place să las de fiecare dată anumite locuri neexplorate, pentru a mă ține motivat să revin. Apele Bosforului nu au fost întotdeauna limpezi. Să ne bucurăm cât este pace și putem să vizităm în liniște acest oraș fascinant, la câteva ore de noi!

Pun mai jos câteva fotografii, sper să lucreze ca teaser 🙂

Sultanahmet
o bucată din celebrul lanț care avea menirea să protejeze orașul Constantinopol de atacurile pe mare. Se pare că, în cele din urmă, nu prea a avut efect…
not-so-modern trade, în zona bazarului. Cum era de așteptat, numai branduri originale 🙂
cred ca aici, mai bine, fără cuvinte…
pe mine m-a cucerit cafeaua turcească
promenadă pe malul Bosforului
Turnul Galata (în zona controlată, în trecut, de Genovezi)
sunt multe restaurante rooftop foarte atractive. Acesta este lângă Suleymaniye (motiv pentru care sunt restricții la consumul de alcool).
Suleymaniye
Icoana creștină la Hagia Sophia
un fel de suburbii ale Istanbuluilui. Ne aflăm la mare distanță de centru…

Urmează drumul spre casă și…finalul povestirii 🙂

Ne revedem pe alte meleaguri !