London National Gallery
Celebrul muzeu de artă din Londra, cunoscut sub numele de National Gallery, este situat în piața Trafalgar, de unde amiralul Nelson privește etern marea, de la peste 50m.
Am vizitat de mai multe ori galeriile, este un loc în care îmi place să tot revin. În fond, pentru a acorda cât de cât atenție lucrărilor (și chiar ai ce vedea!!), este nevoie de ore bune. Aș spune că ar trebui să rezervi minim 2 ore pentru o vizită, mai pe viteză. Cât am fost eu pe acolo, intrarea a fost liberă (exact, adică, nu costă nimic), în expoziția permanentă. Costă expozițiile temporare sau tururile ghidate. Poți însă face o donație, zic că e o treabă de bun simț, având în vedere experiența oferită.
Am tot evitat să scriu despre National Gallery deoarece, fiind atât de amplă, parcă am fost cuprins de teamă. Dar am aruncat „pe ecran” primele litere, și am decis să scriu doar câteva cuvinte. Oricum nu pot cuprinde vastitatea acestui muzeu, care are lucrări remarcabile din multe perioade istorice și de pe multe meridiane.
Evident, totul e frumos documentat, există informații scrise, la intrările din săli, care te pun în context. Poate fi destul de greu, la un moment dat, să ții firul. Fiind multe coridoare, există riscul să scapi unele săli. Ar fi păcat! Recomand să iei de la intrare o hartă a muzeului și să ții evidența locurilor prin care treci.
Acoperind atât de bine pictura europeană, de la școlile italiene la flamanzi, spanioli, francezi și, evident, britanici, îmi dă impresia că sunt într-un muzeu de istorie, nu doar de artă. Practic, în tablouri este documentată evoluția civilizației de pe bătrânul continent, se vede atât de frumos dinamica societății, în diferite zone, relativ la religie, tehnologie, stil de viață, războaie și teme de interes ale vremii. Ești în mijlocul unui film documentar.
Un alt aspect care m-a impresionat foarte mult constă în vizitele diverselor clase de copii. Am asistat la scene emoționante cu copii care vizitează muzeul însoțiți de ghizi, care interacționează cu ei, pun întrebări, le explică. Totul atât de frumos, aplicat, un exemplu de educație pe care mi-ar plăcea să-l vad mai des și pe la noi…
Cu siguranță, fiecare are punctele sale de atracție la National Gallery. Top-of-mind, eu aș menționa: celebra The Fighting Temeraire (a lui Turner, votată pictura favorită a britanicilor, din toate timpurile, într-un sondaj BBC din 2005), picturile flamande (care încep să arate cotidianul și fac prima oară ruptura de temele religioase), sălile impresioniștilor, peisajele pictorilor englezi rafinați după Grand Tour, furia spaniolă, clar-obscurul lui Rembrandt. Desigur, sunt mult mai multe dar, repet, m-aș împotmoli în prea multe detalii. Pentru asta există Wikipedia sau, cel mai bine, site-ul muzeului. Apropo, va recomand să urmăriți canalul YouTube, sunt explicate acolo anumite lucrări, este fascinant.
Câteva fotografii mai jos, doar ca teaser. Sunt făcute în 2021. Să nu scăpați acest obiectiv când vizitați la Londra!





Înainte de încheiere, să nu uit să menționez magazinul, puteți găsi unele suveniruri foarte frumoase, sau cafeneaua, unde puteți savura liniștiți momentul. Enjoy!