România

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Situat în Palatul Bánffy (Piaţa Unirii nr. 30), muzeul de artă din Cluj-Napoca este o destinație care apare prin ghidurile turistice și, aș putea spune, beneficiază de o mediatizare mai bună față de alte muzee din orașele mai mici din România.

L-am vizitat în 2023. Lucrările expuse sunt frumoase și destul de multe, merită vizitat. Estimez că o oră este suficient, într-un ritm decent. Un alt lucru de apreciat (pentru experiența muzeelor din România), este faptul că am putut cumpăra o cărticică despre muzeu. Iluminatul, în general, bun.

În rest, aceleași bâlbe balcanice, care sar în ochi și care cred ca ar putea fi în mare măsură rezolvate printr-un minim interes, spirit antreprenorial, spirit de gospodar, alegeți ce vreți. Doar să nu tot invocăm banii, că nu doar despre asta e vorba!! De exemplu, intrarea este foarte prost semnalizată. Odată ce ai intrat pe poartă, nu este clar pe unde trebuie să mergi. O scară la stânga parcă te îndeamnă, doar că acolo tronează o plachetă pe care scrie „Exit”. După mai multe încercări, am intrat în casa de bilete, unde era și micul magazin de unde am luat broșura, și am întrebat. Doamna respectivă, de altfel foarte amabilă, mi-a spus să nu îmi fac probleme, nu sunt eu aerian, multă lume vine să întrebe pe unde trebuie să o ia. (!?) Ei bine, daca mulți oameni au aceeași problemă, oare este chiar atât de greu (scump) să rezolvi acest lucru?

Da, poate fi mai costisitor să repari pavelele, să cureți cât de cât curtea interioară a palatului, care arată jalnic. Dar oare e și asta chiar atât de greu? Pariu că o inițiativă de voluntariat într-un liceu sau o facultate rezolvă treaba asta într-o după-amiaza? Dar, interesează pe cineva?…Sau poate sunt eu cârcotaș.

Să revenim la artă, la frumos. Pun mai jos câteva fotografii, cu opere care mi-au plăcut mai mult, cu aceeași recomandare că mergeți să le vedeți „pe viu”.