România

Muzeul de Artă Vâlcea

Muzeul de artă din Râmnicu Vâlcea este situat în zona centrală, pe Str. Carol I nr. 25, în Casa Simian, o clădire foarte frumoasă, construită pe la 1940. Familia Simian deținea la acea vreme o fabrică de încălțăminte în Rm. Vâlcea.

Muzeul este cochet, liniștit și, cum vedem deseori pe la noi, destul de gol. Eu l-am vizitat în timpul săptămânii, poate se mai animă atmosfera pe weekend, deși nu prea cred. Pentru mine a fost perfect așa, deoarece am admirat în tihnă lucrările expuse.

Casa artă bine atât pe exterior cât și pe interior. De altfel, toată zona centrală din Râmnicu Vâlcea este foarte curată, îngrijită, fațadele clădirilor sunt renovate și întreținute. Pentru cine nu a vizitat orașul, merită să facă o plimbare prin zona centrală (casa Anton Pann este foarte aproape, muzeul de istorie, de asemenea – în care veți descoperi importanța Olteniei în perioada cuceririlor romane de la începutul mileniului I). Recomand și o plimbare în parcul Zăvoi, unde s-a cântat pentru prima oară imnul actual al României, „Deșteaptă-te române!”. Este destul de intim, cu multe flori și un mic iaz cu nuferi. Aici este locul în care, personal, vin an de an, încă din 2013, pentru Maratonul Olteniei, în organizarea căruia sunt implicat (cel puțin până la data scrierii acestui articol, deci de 11 ediții 🙂 ).

Iubitorilor de pictură și/sau fotografie, le recomand să treacă prin pasajul de la intersecția Calea lui Traian cu Știrbei Vodă, unde mai totdeauna am găsit diverse expoziții. Foarte aproape, pe Calea lui Traian, spre Olănești, se află galeriile de artă Artex.

Mai jos, câteva fotografii…

Intrarea în Casa Simian, unde este găzduit Muzeul de Artă Vâlcea

Am vizitat muzeul în 2022. Per ansamblu, o experiență foarte plăcută. Muzeul este micuț, probabil că jumătate de oră este suficientă. Ar merita îmbunătățită iluminarea tablourilor și postate mai multe informații despre autori, lucrări, perioade etc.