Străinătate

MALBA – Buenos Aires

Muzeul de Artă Latino-Americană din Buenos Aires este un refugiu pe care îl recomand, între numeroasele lucruri de făcut și locuri de văzut în capitala Argentinei. Muzeul este înființat în 2001, într-o clădire modernă, aerisită, amplasată într-o zonă plină de parcuri și bulevarde largi (aspect care, de altfel, caracterizează acest oraș în care se simte puternic originea europeană a întemeietorilor). Muzeul prezintă lucrări ale mai multor artiști sud-americani. Se face rezervare online, în care se precizează si ora de vizitate. Din câte am înțeles de la personalul administrativ, se poate intra și la alte ore decât cele rezervate. Desigur, nu vă limitează nimeni prezența în muzeu la 1-2 ore, dar muzeul nu este mare, cred că o oră este suficient.

Senzația mea este că punctul cheie al promovării, polul de atracție al muzeului, este reprezentat de pictorița de origine mexicană Frida Kahlo, personaj cu o mare notorietate globală, care are dedicată o cameră și în care pot fi admirate câteva lucrări celebre și citite informații biografice. Din rândul artiștilor argentinieni, mi-a atras atenția în special Antonio Berni. Postez mai jos câteva din lucrările pe care le-am admirat în cadrul muzeului (cunoscut sub acronimul MALBA, de la Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires).

M-a surprins perioada relativ scurtă de timp acoperită de lucrările expuse. Majoritatea operelor sunt din secolul XX.

Recomand o vizită în magazinul muzeului, puteți găsi lucruri interesante.

Clădirea muzeului este modernă, din 2001
Abaporu (1928), de Tarsila de Amaral (Brazilia), lucrare care a devenit simbol al mișcării antropofagice, prin care cultura europeană trebuia absorbită în cea locală, specifică.
Personajes, de Leonidas Gambartes, Argentina
Miguel Covarrubias, Mexic
Manifestacion (1934), Antonio Berni, Argentina
Joaquin Torres Garcia, Uruguay
The Disasters of Mysticism (1942), Roberto Matta, Chile
O Impossivel (1945), Maria Martins, Brazilia
Autoportret cu maimuță și papagal (1942), Frida Kahlo, Mexic