Străinătate

Leeds Art Gallery

În centrul orașului Leeds se află Galeriile de Artă. Fiind în Yorkshire, o zona de mare atracție pentru pictorii britanici, care s-au inspirat mult din frumusețile acestei regiuni, am avut speranța că voi găsi o galerie bogată. Muzeul este ok dar aș spune că este departe de ce speram, fiind destul de mic și cu puține lucrări ale unor pictori celebri. Probabil că majoritatea operelor semnificative, lucrările peisagiste ale celebrilor pictori inspirați de Grand Tour-ul european, au luat drumul Londrei…

deși mai puține decât mă așteptam, peisajele sunt impresionante…
Well, după albastrul lui Klein sau pătratele negre ale lui Malevici, aș zice că e greu să mai impresionezi pe ideea asta.

Galeriile pot fi vizitate dacă treceți prin Leeds, dar nu merită un efort special. Mai degrabă recomand alocarea câtorva zile pentru plimbări extinse prin Yorkshire, pentru a admira „la sursă” peisajele care au inspirat o întreagă școală de pictori britanici.

Ce este impresionant, este biblioteca dedicată artei, foarte bogată în titluri. Merită explorată de către cei interesați.