România

Muzeul de Artă din Iași

Vizitat în 2022. Găzduit de impunătorul Palat al Culturii din Iași, Muzeul de Artă beneficiază din start de o predispoziție a vizitatorului spre o stare admirativă. Muzeul nu este mare, putând fi vizitat în circa o oră, dar este foarte cochet. Lucrările pictorilor români sunt bine puse în evidență și captivează, atât prin realizările artistice cât și prin contextele ilustrate. Personalul este, de asemenea, implicat. Cel puțin, prin prisma experienței mele, apreciez că angajații muzeului pun suflet și încearcă să creeze o atmosferă plăcută, în care vizitatorul să se simtă bine.

Câteva cuvinte despre clădire: Palatul de Justiție și Administrație din Iași, a fost construit între anii 1906-1925 după planurile arhitectului I.D. Berindey. Este un simbol al orașului iar dezvoltările recente din jurul său au dus la crearea unei zone urbane care, din punctul meu de vedere, concurează pentru cel mai frumos centru de oraș din țară. Palatul concentrează mai multe muzee și expoziții temporare, care merită de asemenea vizitate (se poate achiziționa un bilet pentru întreg ansamblul).

Zona de artă românească prezintă unele realizări ale pictorilor noștri de renume, dintre care, pe mine m-au încântat în mod deosebit lucrările lui Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Octav Băncilă, Sabin Popp, Nicolae Dărăscu. Detalii despre o parte din lucrările expuse în secțiunea românilor pot fi găsite pe aplicația SIMAP.

Palatul Culturii din Iași – vedere din spate, dinspre Palas Mall
Țărancă tânără, de Constantin Stahi,
al cărui nume este puternic legat de Iași
Tabietul, de Constantin Stahi.
Impresionant cum a surprins starea bahică a personajului…
Întoarcerea de la târg, de Nicolae Grigorescu
Ciobănaș, de Nicolae Grigorescu
Hora de peste Olt, de Theodor Aman
Bătrân croitor, de Octav Băncilă.
Sabin Popp
Nicolae Dărăscu
Gheorghe Petrașcu
Nicolae Tonitza

Muzeul de Artă este un „must-see”, dacă ajungeți prin Iași, un oraș care inspiră cultură și în care cartea, expoziția sau spectacolul se integrează perfect, organic, în cotidian…