Maratoane

Maratona di Roma 2022

Dupa 10 ani…

Da, se fac 10 ani de la primul meu maraton, Roma 2012 (http://www.cosmin.quantix.ro/2012/04/11/maratona-di-roma-18-mar-2012/). Nu intrăm în monologul cu ”ce repede trece timpul…” Hai să privim înainte. Sau să ne bucurăm de prezent! 😉

Așadar, am decis, împreună cu Olivia, Aurel, Claudia și Adriana, să participăm la maratonul de la Roma din 27 martie 2022. Să sperăm că vom fi sănătoși și vremurile ne vor permite. Mai jos o să pun câteva gânduri pe măsură ce antrenamentele vor evolua.

17 august 2021 – primul antrenament – 10.6km / 6m20s/km

Am pornit cu super-energie. Îmi lipsise motivarea unui obiectiv, a unei ținte spre care să tind. Îmi țin activă intenția de a termina maratonul sub 4h. Pornesc de aici dar nu aș vrea să mă cramponez în timpi. Am zis să schimb ceva. Sub influența unor lecturi recente, am schimbat perspectiva: am alergat cu bucurie. Efectiv, am vrut să profit de fiecare moment, de fiecare clipă. Fără să mă gândesc cât mai am, dacă sunt sau nu obosit, cât am pace-ul. O să încerc să trec în prim plan această atitudine, lăsând calculele și cronometrul pe plan secund. Vedem cu vor progresa lucrurile.

La nivel de plan, în linii mari, arată cam așa:

  • aug si sep: aprx 3 antrenamente pe săptămână: 2 de build-up, pe la 10 km fiecare, fără țintă de timp. Doar să mă reobișnuiesc cu distanța, cu tipul de efort, cu mindset-ul. Unul mai tehnic, pe la 3-5 km, probabil intervale. Cam 100km/lună.
  • oct-ian: în plus față de prima perioada, creștere viteză și câte un antrenament la 2 săptămâni mai lung (15-25km). Cam 120 km/lună.
  • feb-mar: voi face si antrenamentele pe distanțe mai lungi. Aș încerca 2 antrenamente de peste 30km, pentru o mai bună acomodare cu feeling-urile mai ciudate de la 30k+. Cu perioade decente de revenire între ele, ca să nu mă rup 🙂