Gânduri

Cu Platon la Gym

Ei bine, care să fie legătura lui Platon cu gym-urile? Par din cu totul alt film.

Aș zice că nu… În primul rând, se știe că Platon a fost un foarte bun sportiv. Un luptător (în adevăratul sens al cuvântului!). Dacă izvoarele istorice sunt corecte, Platon a fost un foarte bun practicant de Pankration, un stil de lupte specific grecilor. Ar fi câștigat mai multe concursuri, și cum știm că grecii antici aveau un mare apetit pentru sport, cred că era o concurență destul de mare. Dar, dincolo de acest aspect, ar mai fi unul mai subtil, pe care vreau să insist aici.

Mai știți ce se zice că era scris pe frontispiciul celebrei Academii platoniene? Ceva de genul ,,să nu intre aici cine nu este geometru!” Iar Platon nu este nici Thales, nici Euclid, deci nu a rămas în istoria matematicii prin vreun aport marcant. Cu toate acestea, geometria avea, din perspectiva sa, un rol central în înțelegerea lumii…

Și acum, să revenim la gym! Dacă stai sa analizezi toate mișcările aparatelor, dinamica exercițiilor, totul este pură geometrie! Cred că instructorii ar trebui testați pe acest aspect și pregătiți corespunzător. Dacă le este greu să vizualizeze axe, planuri, pârghii și unghiuri, eventual coroborat cu puțină mecanică, le va fi foarte greu să înțeleagă corect exercițiile, cu atât mai puțin să le explice unor elevi. Cred că cei care ar avea o bună cunoaștere a geometriei, o bună reprezentare spațială, ar avea mult de câștigat în acest domeniu. Este valabil și pentru practicantul amator, care poate nu ar mai face exerciții greșite sau nu s-ar mai întreba, cu o inocență dezarmantă, pentru ce se folosește aparatul x sau y…

Susțin că geometria, deși se studiază doar puțin prin clasele primare, ne însoțește în multe locuri și doresc să îi aduc aici un mic elogiu. Am atins doar TANGENȚIAL această temă, un mic aspect din ARIA kinesiologiei. Poate am abordat exercițiile dintr-un singur UNGHI și, cu siguranță, sunt CERCURI de profesioniști care au un VOLUM mai mare de cunoștințe și ar putea PUNCTA mai bine 😉